websikehealthcheck
websikehealthcheck

Blog...

Céges buli (2.): ne bánjuk meg másnap sem! (4-5 perc alatt elolvasható.)

Az előző írásban megnéztük, hogy milyen körülmények szólhatnak amellett, ha valaki nem venne részt a céges bulin.
Mire érdemes figyelni, ha ott vagyunk?

Ahogy egy teljesen privát házibuli esetén is van pár szabály, amelyek megsértőit valószínűleg nem hívják meg legközelebb, ennek céges változata esetén is vannak kockázatos pontok.
Hajdani biztosítósként hadd éljek azzal a hasonlattal, hogy egy lakástűz ellen is a megelőzéssel lehet a legtöbbet tenni. Ha már felcsaptak a lángok, annak már mindenképpen következményei lesznek (részben talán helyrehozhatók, de akár helyrehozhatatlanok is).
Míg a munkahelyek döntő többségében a munkavégzés közben nem lehet alkoholt fogyasztani (és persze más tudatmódosítókat sem), az év végi céges vacsorához általában hozzátartozik néhány koccintás. Amennyiben valaki úgy érzi, hogy a „bátorítók” elfogyasztását követően könnyen olvassa a „nagyfőnök” fejére mindazokat a régi panaszait, amelyeket a napi munka során soha nem hozna szóba, akkor két megoldás van. Vagy akkor teszi fel a kezét, amikor a pincér arra kérdez rá, hogy kinek hozhat alkoholmentes italt, vagy megkéri az asztalszomszédját, hogy lépjen a lábára, ha túlmenne egy bizonyos határon.
Normális esetben a kritikai észrevételeknek természetesen helye van beosztott és felettes között is, de megfelelő körülmények között, és ez általában nem a céges rendezvény.
Ne feledjük, hogy az általános magatartási követelmények ekkor is vonatkoznak ránk, úgy kell ott is viselkedni, ahogy az általában elvárható. A vezető évértékelője közben jó érzékkel lehet viccesen közbeszólni, ha ez általában elfogadott ilyen esetben és van támpontunk abban, hogy a jelen lévők mit tartanak viccesnek és mit nem. De jusson az is eszünkbe, hogy a világszerte sikeres sitcom sorozatok (Jóbarátok, Agymenők stb.) minden második mondata nem azért olyan „poénos”, mert a szereplők ilyen viccesek lennének, hanem mert több tucatnyi főállású poéngyáros dolgozik a forgatókönyvön és próbák során teszik olyan gördülékennyé, amelyet megszoktunk.
Ha csak „beszólogatásra” telne, valószínűleg senki sem fogja hiányolni, ha az nem hangzik el.
Új kihívások a „Metoo” világában
A normál munkavégzés körülményei között is tilos mások zaklatása, melyről egy hosszú nevű külön törvény (most hívjuk csak egyenlő bánásmód törvénynek) rendelkezik.
Ez a legtöbb munkahelyen nem feltétlenül van a figyelem középpontjában, miért lenne pont akkor, amikor a vér néhány ezrelékét már alkohol teszi ki?
Természetesen semmilyen jogszabály nem tiltja, ha két munkatárs bensőségesebb kapcsolata pont a céges bulin kezd kibontakozni. Mindaddig „zöld a lámpa”, ameddig mindkét fél egyező akarata szerint haladnak a dolgok. Akkor már említsük meg az Igazából szerelem (Love Actually) című filmet, mely valószínűleg idén karácsonykor is emlékeztet majd erre.

De nem véletlen, hogy a világban nagyon sok intézmény ad ki „Only Yes Means Yes” (fordítsuk így: Csak a kifejezett IGEN jelent beleegyezést.) címmel tájékoztató dokumentumokat, segítve az érintetteket a különféle félreértett helyzetek, zaklatási ügyek megelőzésében.
Ezért azt tudom a céges bulit szervező munkáltatóknak (és a szervezéssel ténylegesen foglalkozó munkatársaknak) tanácsolni, hogy a fontos tudnivalókat, magatartási elvárásokat és a nem tolerált dolgokat is előre és dokumentáltan (például kör e-mailben) érdemes kihirdetni, amikor még mindenki a belátóképessége teljes birtokában van. Praktikus egy jól érthető „Kérdés-Felelet” típusú dokumentumban összefoglalni a fontos információkat.
Csak gondolatébresztőként néhány (szabadon és az adott helyzetnek megfelelően kiegészíthető) pont:
Mikor kezdődik a rendezvény?
Hol lesz a rendezvény?
Ki vehet részt a rendezvényen?
Meddig tart a rendezvény? (Lehet-e, milyen feltételekkel lehet tovább maradni önként?)
Mi várható a program keretében (meglepetés műsor, beszédek, vacsora, tánc, tombola stb.)?
Hogyan lehet oda/vissza jutni?
Mi az elvárt ruházat?
Mi a várható menü (étel allergiák/intolerancia stb.)
Mit fedez a munkáltató? (pl. welcome drink, étel, 1 pezsgő, korlátlan üdítőital fogyasztás)
Milyen lehetőség van a munkavállaló saját számlájára további étel- és italrendelésre (készpénz, bankkártya)?
Mi nem tolerált? (Ha van a munkáltatónál Magatartási Kódex, célszerű idézni vagy hivatkozni a vonatkozó pontokat.)
Kihez lehet fordulni, ha valaki valamilyen általa nem tolerálható helyzetbe kerül?
Stb.

Ezekkel az „intelmekkel” együtt is azt kívánom, hogy a céges buli mindenkinek maradandó (és persze pozitív) élményt jelentsen!

Zoltán Baksai
Időről-időre igyekszem új blogbejegyzést írni. Hozzájárulásoddal szívesen küldök e-mailt, ha új tartalom kerül fel. Ha szeretnél értesülni ezekről, akkor kattints ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük